Шановні партнери!

Шановні партнери!

Шановні партнери!

Асоціація «Асоціація декарбонізації «Коген Україна» (далі – Асоціація) виражає свою повагу та повідомляє про наступне.

Предметом діяльності Асоціації є представництво і захист загальних професійних, соціально - економічних і правових інтересів членів Асоціації та інших учасників у сферах енергоефективності, енергозбереження, альтернативних видів палива та декарбонізації, в тому числі, але не виключно, власників когенераційних установок і операторів систем розподілу, що надають фінансові послуги та послуги ЕСКО (включаючи сферу будівництва та електромонтажних робіт), а також послуги з популяризації та інформування про вказані сфери.

Для цього Асоціація тісно співпрацює з міжнародними організаціями, органами державної влади та місцевого самоврядування. Також починаючи з 1 грудня 2023 року Асоціація є учасником Європейської асоціації з просування когенерації «COGEN Europe».

Під час виконання своїх функцій, Асоціація вживає різних заходів. Одним із таких заходів було ініціювання спільно з Держенергоефективності проведення круглого столу на тему «Високоефективна когенерація в Україні: перспективи та бар’єри розвитку ринку». Метою круглого столу, який відбувся 10 листопада 2023 у м. Києві, було започаткування діалогу та усунення існуючих перепон для практичного втілення європейських підходів забезпечення енергетичної безпеки та низьковуглецевого розвитку України.

За результатами круглого столу було висвітлено ряд проблемних питань у сфері когенерації. Серед них було питання щодо тривалості процедури проходження Оцінки впливу на довкілля (ОВД), оскільки встановленні КГУ на котельні відповідно до законодавства є її реконструкцією (навіть якщо збільшення потужності не перевищує 0.5 %). І якщо фізичне встановлення КГУ відбувається за 1-2 місяці, то ОВД відповідно до Закону «Про оцінку впливу на довкілля» має тривати близько 3-х місяців, що унеможливлювало б роботу таких КГУ цієї зими.

Разом з Вами та спільним зусиллям Асоціації та Голови Держенергоефективності Ганни Замазєєвої, Кабінетом Міністрів України установлено, що на період воєнного стану початок розміщення суб’єктами господарювання у сфері теплопостачання газопоршневих когенераційних установок на діючих об’єктах систем теплопостачання в межах земельних ділянок, на яких розташовані такі об’єкти, необхідних для забезпечення електроживлення об’єктів критичної інфраструктури (теплопостачання, водопостачання, водовідведення), закладів соціальної сфери (навчальних закладів, закладів охорони здоров’я), у тому числі під час екстреного відключення електропостачання, здійснюється без:

відповідної містобудівної документації;

отримання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки;

отримання звіту про результати проведення експертизи проектної документації на будівництво об’єктів;

отримання права на виконання будівельних робіт;

використання Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва; схем теплопостачання населених пунктів.

Початок експлуатації газопоршневих когенераційних установок після їх розміщення здійснюється без сертифіката про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта.

Зазначені зміни спрямовані на спрощення умов розміщення газопоршневих когенераційних установок під час воєнного стану задля пришвидшення процесу реалізації проектів з розміщення газопоршневих когенераційних установок, необхідних для забезпечення електроживлення об’єктів критичної інфраструктури, закладів соціальної сфери та виробництва теплової енергії для споживачів під час екстрених відключень електропостачання пов’язаних з військовою агресією рф.

Також повідомляємо про врегулювання ще одного з питань, яке піднімали разом із Вами та партнерами (USAID, MOM) на круглому столі, а саме Урядом затверджено новий Порядок проведення кваліфікації когенераційної установки, розроблений Держенергоефективності за участі Асоціації на виконання євроінтеграційного закону щодо розвитку високоефективної когенерації в Тепер ТЕС, ТЕЦ, когенераційні установки зможуть пройти кваліфікацію та підтвердити ефективність когенерації за новими правилами, адаптованими до директив ЄС. Це сприятиме розвитку високоефективної когенерації, а значить надійного енергозабезпечення українських громад.

Окрім того під час проведення круглого столу було висвітлено ще одне проблемне питання накладання санкцій на енергогенеруючі компанії (арешт/блокування рахунків). Асоціацією спільно з органами державної влади вживаються заходи щодо врегулювання цього питання, зокрема зупинення на період дії правового режиму воєнного стану вчинення органами державної виконавчої служби та приватними виконавцями заходів примусового виконання рішень у вигляді накладення арешту на банківські рахунки, боржниками за якими є енергогенеруючі компанії.

Додатково, з метою забезпечення належного рівня енергозбереження, енергоефективної трансформації та декарбонізації України, просимо повідомити про інші проблемні питання у вищезгаданих сферах та, за можливості, варіанти/шляхи їх вирішення.

СЛАВА УКРАЇНІ!

З повагою

Президент Асоціації Владислав ВОРОНА