Круглий стіл на тему

Круглий стіл на тему "Високоефективна когенерація в Україні: перспективи та бар’єри розвитку ринку».

Держенергоефективності разом з Асоціацією «Коген Україна» ініціювали та у найкоротші терміни зібрали – органи влади, асоціації, виробників тепла та електроенергії – для вирішення питань високоефективної когенерації, а разом із цим і цілої низки існуючих на ринку проблем.

«Наш курс чіткий – виконання Указу Президента №737/2023 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 7 листопада 2023 року «Щодо додаткових заходів із посилення стійкості функціонування енергетичної системи та підготовки національної економіки до роботи в осінньо-зимовий період 2023/24 року», який охоплює потужний  комплекс заходів, а ми зосередились на розподіленій генерації, зокрема барʼєрах та перспективах розвитку когенерації», – наголосила Голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва, відкриваючи круглий стіл на тему «Високоефективна когенерація в Україні: перспективи та бар’єри розвитку ринку».

Серед пріоритетних завдань Указу:

- внесення на розгляд Парламенту законопроєкту «Про теплопостачання» щодо стимулювання виробництва тепла з альтернативних видів палива та законопроєктів щодо звільнення біопалива від оподаткування за викиди СО2 (розроблені за безпосередньої участі Агентства);

- розвиток розподіленої генерації в регіонах України;

- енергетична модернізація підприємств-виробників теплової енергії;

- актуалізація регіональних стратегій та місцевих програм щодо використання розподіленої генерації, енергоефективності та ін.

Держенергоефективності, своєю чергою, працює над вирішенням цих питань, а саме:

- розроблено законопроект, який дозволить виробникам тепла з альтернативних видів палива розраховувати тариф за принципом “затрати+”;

- підготовлено підзаконну базу на виконання закону щодо високоефективної когенерації;

- ведеться робота над розробкою механізмів запуску гарантій походження енергії для збільшення конкурентних переваг когенерації в умовах СВАМ і зростання податків на СО2;

- запровадження Національної платформи декарбонізації (передбачаючи фінансові та технічні рішення для проєктів з енергоефективності та декарбонізації);

- розвиток співпраці із місцевими громадами на базі Офісів декарбонізації та енергоефективності.

«Окрім цього, ми маємо сприяти вирішенню усіх проблем, які стають перешкодою для стабільної роботи підприємств у секторі теплопостачання, а значить – і для енергозабезпечення споживачів, економіки, особливо у час війни», - зауважила Голова.

Під час круглого столу було заслухано керівників підприємств – виробників, які озвучили чимало проблем сектору теплоенергетики.

Усі висловлені пропозиції і зауваження будуть ретельно опрацьовані як в Агентстві, так і з експертами - у рамках нещодавно створеної експертної групи при Держенергоефективності.

«Напрацьовані рішення обов’язково винесемо на розгляд Уряду! Маємо зробити все, щоб дати «зелене» світло високоефективній когенерації, як в ЄС, - для сталого енергозабезпечення, зменшення вразливості енергосистеми у час війни, а також при відновленні та євроінтеграції країни», - розповіла Ганна Замазєєва.

Держенергоефективності та Асоціація декарбонізації "Коген Україна"