Голова Держенергоефективності окреслила ключові на 2024 рік кроки для енергоефективної трансформації та декарбонізації України

Голова Держенергоефективності окреслила ключові на 2024 рік кроки для енергоефективної трансформації та декарбонізації України

Голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва взяла участь у зустрічі Мінвідновлення з головами дипмісій та громадськістю, під час якої представила ключові кроки, зроблені у 2023 році, та розповіла про плани на майбутній рік.

«Ми поставили у пріоритет – підвищення енергоефективності, розвиток сфери альтернативних видів палива, декарбонізацію. І у цій роботі дотримуємося курсу на євроінтеграцію та відновлення», - зауважила Голова та звернула увагу учасників зустрічі на основні здобутки команди Агентства, а саме: 

- підготовлено 14 проектів нормативно-правових актів на виконання закону «Про енергетичну ефективність»;

- розроблено  12 технічних регламентів з екодизайну та енергомаркування з метою впровадження вимог Угоди про асоціацію Україна-ЄС;

- прийнято, підготовлений Держенергоефективності закон щодо розвитку високоефективної когенерації та розроблено 6 підзаконних актів на його виконання;

- запроваджено більше 3300 служб енергоменеджменту в центральних та місцевих органах влади, установах та державних підприємствах, що вдвічі перевищує показник 2022 року;

- здійснено моніторинг сертифікатів енергоефективності для більш ніж 3800 будівель, а також укладання ЕСКО-договорів на загальну суму  1,73 млрд гривень станом на грудень 2023 року… Це лише деякі основні кроки.

«Ключовим напрямом нашої роботи стала декарбонізація. Цьогоріч вперше на державному рівні завдяки нашій ініціативі здійснили чіткі заходи для реалізації політики декарбонізації і вже маємо результат», - наголосила Ганна Замазєєва.

Голова Держенергоефективності акцентувала увагу на таких здобутках:

• створено Державний фонд декарбонізації та енергоефективної трансформації, який запрацює з 1 січня 2024 року і допоможе втілювати в життя українців  європейський принцип «забруднювач платить». 

• розроблено унікальний багаторівневий та мультикомпонентний ІТ-інструмент - Українську національну платформу декарбонізації UANDP. Платформа матиме цілу низку функцій: збір та реалізація проєктів (від технічних рішень до фінансування), популяризація та освіта, моніторинг та верифікація національних цілей та ін. «Щоб полегшити доступ громад до новітніх технологій, ми вже заснували партнерство із світовими лідерами у цій сфері. У тісному діалозі та партнерстві із НБУ працюємо над низкою фінансових інструментів (лізинг, факторинг, кредитування та ін.)», - додала Голова.

• розпочато формування мережі регіональних офісів декарбонізації та енергоефективної трансформації. Перші офіси відкрито в Дніпрі та Кропивницькому. Такою ідеєю загорілися й данські партнери, які вже планують стати частиною таких регіональних офісів і допомагати громадам ставати енергоефективними, як це роблять в Данії.

• активізовано розвиток сфери використання альтернативного палива: відкрито перший в Україні завод з виробництва біометану, введено в експлуатацію 125 МВт котелень на біопаливі з обсягом інвестицій 25 млн доларів, підготовлено низку законодавчих пропозицій…

«На 2024 рік готуємо для українців найцікавіше та найочікуваніше. У рамках роботи Фонду декарбонізації та платформи UANDP ми розпочали розробку державних програм, щоб підтримати сотні тисяч родин у термомодернізації житла, впровадити ЕСКО-проєкти у тисячах громадських будівель, модернізувати більше кількох сотень підприємств», - поділилися планами Ганна Замазєєва.

Маючи таку чітку візію, усвідомлюючи державні пріоритети, втілюючи системний підхід до роботи, націлені на реальні результати, команда Держенергоефективності продовжує роботу і ставить ще більш амбітні цілі на наступний рік.

Джерело: https://saee.gov.ua/uk/news/5138